Echte gesprekken lijken steeds zeldzamer te worden. Luisteren is voor veel mensen nog niet zo gemakkelijk. De balans tussen het verkondigen van je eigen mening en luisteren naar de ander is nog wel eens zoek. Vaak is ons standpunt al bepaald vóór we een gesprek beginnen. Geef je ogen de kost, dan heb je  echte aandacht en beleef je het gesprek. Of communiceer jij liever via een schermpje?

We hebben twee ogen, twee ogen en slechts één mond; gebruik ze. Vergeet de veel gehoorde communicatie-adviezen als ‘knik regelmatig’ en ‘maak oogcontact’. Er is immers geen reden om te doen alsof je aandacht voor iemand hebt als je daadwerkelijk aandacht voor iemand hebt.

Er zijn vele tips en adviezen deze 5 springen er voor mij met kop en schouders bovenuit;

1. Luister en kijk

Stephen R. Covey zei ooit: ‘De meeste mensen luisteren niet met de bedoeling om te begrijpen, maar puur zodat ze kunnen reageren’. Echt luisteren is een kunst die maar weinig mensen verstaan, maar die zoveel rijkdom brengt als je het onder de knie hebt. Echt luisteren doe je niet met je oren. Gebruik al je zintuigen; kijk en voel wat er gezegd wordt en je beleeft zoveel meer.

2. Wees aanwezig

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Denk niet aan een gesprek met je partner of je kind eerder die dag. Richt al je aandacht op het gesprek; zie wat je ziet, hoor wat je hoort, voel wat je voelt.

3. Ga mee in de flow van het gesprek

Tijdens een gesprek zullen er tal van ideeën en verhalen in je gedachten opborrelen. Laat je gedachten komen en laat ze ook weer gaan. Iemand onderbreken omdat jij gewoon heel erg graag je zegje wil doen, betekent dat je niet aan het luisteren bent.

4. Stel open vragen

Stel vragen die beginnen met ‘hoe’, ‘wat’, ‘waar’ en ‘wanneer’. Vraag iemand bijvoorbeeld ‘Hoe voelde dat?’ of ‘Wat deed dat met je?’ Zo geef je iemand de kans zelf na te denken en vul je het niet al in voor een ander. Een gesprek draait om spreken, kijken én luisteren.

5. Iedereen heeft recht op zijn eigen beeld van de wereld

Dat wat je mee hebt gemaakt, geleert hebt of belangrijk vindt is van invloed op jouw wereldbeeld. Iedereen heeft zijn eigen beeld van de wereld en beleeft, ervaart, voelt of ziet het anders. Ben nieuwsgierig naar iemand wereldbeeld. Dit kan jou en de andere een ander perspectief geven; een verruiming van dat wereldbeeld geven. Durf buiten jouw kaders te kijken en ervaar de ware rijkdom.

Natuurlijk zijn er talrijke hulpmiddelen om een goed gesprek te voeren, mijn gedachte; ben echt, ben oprecht en ben wie je wil zijn. Be a better you help je graag dit te combineren.