Erger jij je wel eens? Stoor je je wel eens aan anderen? Voel je je niet zoals je je zou willen voelen? En ben jij daar regelmatig boos over of van slag van? Dan kan het goed zijn dat jij zelf daarvan de oorzaak bent. Dat niet zij, maar jij jezelf over de mik helpt.
Hetzelfde geldt overigens als je je altijd maar onzeker voelt over de verantwoordelijkheden die je hebt in je baan, gebukt gaat onder je eigen prestatiedrang en hier veel spanning bij ervaart. Of wanneer je je regelmatig afgewezen voelt door je team. Het ligt allemaal aan jou.
Nou dat is lekker dan; die ander is storend, niet ik. En hoezo ligt het aan mij dat ik me zo rot en onzeker voel. Zij leggen mij die druk op, toch…
Het is zo; de meeste mensen denken dat de situatie of een ander hen een rotgevoel geeft. Die collega, of de manier waarop iemand je aanspreekt. Daarmee leggen ze de oorzaak buiten zichzelf.
Het mooie is dat het juist niet die situatie of die collega’s is die je dat rotgevoel geeft. Het zit hem in de wijze waarop jij denkt over die situatie of collega. Dus… jouw interpretatie van de situatie of collega.
Je gedachten over de situatie zorgen er dus voor dat je veel boosheid, onzekerheid of spanning ervaart op die momenten. De RET helpt je deze gedachten op te sporen, de feiten van de evaluaties en interpretaties te scheiden en zo alles weer meer in perspectief te plaatsen.
RET is een eenvoudige en tegelijkertijd heel diepgaande methode. Je gaat aan de slag met de niet-helpende gedachten. Gedachten die jouw effectiviteit of levensgeluk beperken, die pak je aan. En welke dat zijn, dat bepaal je zelf. Jij hebt er immers last van, of niet.
Niet helpende gedachten zijn er in vele vormen, je kunt ze herkennen aan het niet-helpend zijn. Je kan bijvoorbeeld over-generaliseren, veroordelen of rampdenken. Je bent aan het over-generaliseren wanneer je merkt dat je denkt in termen van ‘altijd’, ‘moeten’ of ‘nooit’.
Veroordelen gebeurd vaak onbewust, in gedachten. Je merkt het bijna niet op. Wat je wel merkt, is dat je boof of prikkelbaar bent over het gedrag van collega’s, of je juist onzeker voelt
Deze niet-helpende, veeleisende gedachten, geven veel frustratie. En in deze gedachten blijven geloven, zorgt uiteindelijk alleen maar voor onnodig energieverlies. Erger nog, het doet afbreuk aan je zelfvertrouwen. De RET nodigt je uit deze gedachten bewust te maken, te onderzoeken en ze uit te dagen. Zodat je uiteindelijk de werkelijkheid kan zien en accepteren zoals hij is. Niet zonder meer, maar wel zodat jij er relaxter mee om kunt gaan.
Wil je meer weten over deze ingesleten gedachtenpatroon? Inzicht in dat wat je denkt in voor jou lastige situaties, geeft dat grip op jezelf. De persoon of de situatie waar je mee te maken hebt, kan je niet veranderen. Wel hoe je erover denkt.
Ik help je graag om mee inzicht te krijgen; het resultaat; Be a better you.