Vitaliteit is hot! Hoezo eigenlijk? Vitaliteit als uitkomst van de som tussen letterlijke en figuurlijke voeding. Zelfeffectiviteit is de nummer 1-voorspeller van duurzaam presteren.

Zelfeffectiviteit en vitaliteit beginnen bij de focus op jezelf; persoonlijke ontwikkeling. En laat die zelf effectiviteit nu eens direct in verband staan met je interne motivatie, je waarden, dat wat jij belangrijk vindt.

Ook om te sporten, een bijdrage te leveren of de juiste keuzes qua voeding te maken heb je zelfeffectiviteit nodig. Dit betekent in dit geval dat je jezelf in staat acht het gewenste gedrag ook uit te gaan voeren. Zelfeffectiviteit zit hem dan in de combinatie van zelfvertrouwen – het lukt me vast om een uur te gaan sporten– en de effectieve uitvoering ik maak tijd voor sporten.

Zelfeffectiviteit verschilt van zelfvertrouwen; Het geloof in eigen kunnen leidt er dan toe dat een positieve intentie daadwerkelijk nieuw gedrag en duurzame prestaties oplevert.

Dus eigenlijk begint en eindigt vitaliteit met inzicht in jezelf. Als je doet wat jij wil doen. Als je dat doet wat aansluit bij jou, bij dat wat je echt wil. Gaat het vanzelf.  Of het nu een actieve levensstijl aantal kilo’s verliezen of een nieuwe baan is.  Vitaliteit = goede voeding letterlijk en figuurlijk. Doen wat jij echt wil; voedt je letterlijk en figuurlijk.